Poti face orice, daca o faci din toata inima

Terry era un sportiv canadian nemaipomenit, premiat in mai multe discipline sportive in timpul colegiului si pregatindu-se sa devina profesionist. Intr-o zi , a inceput sa aiba probleme cu piciorul si a mers la doctor. A descoperit ca avea o forma de cancer care ii distrugea membru inferior.

Terry, i-a spus medicul, imi pare rau, dar trebuie sa iti amputam intregul membru. Ai implinit douazeci si unu de ani asa ca trebuie sa semnezi ca esti de acord.

Urmatoarele zile, stand in pat in convalescenta, Terry ar fi putut sa se gandeasca la pierderea lui. Ar fi putut sa deplanga de faptul ca promitatoarea lui cariera sportiva se incheiase inainte sa inceapa. In schimb, s-a concentrat asupra unei fraze pe care cineva, poate antrenorul lui din liceu, i-o spusese: "Poti face orice-daca o faci din toata inima".

Terry s-a hotarat ca ceea ce voia sa faca era sa alerge de la un capat la celalalt al Canadei. Scopul lui era sa stranga o suta de mii de dolari si sa ii doneze pentru cercetarea domeniului cancerului la tineri, astfel incat, intr-o zi, alti tineri sa nu fie nevoiti sa mai sufere chinul prin care trecuse el. Si-a scris scopul pe hartie si s-a gandit tot timpul la el.

Cand a iesit din spital, Terry a primit o proteza. A inceput sa mearga schiopatand si sa discute cu toata lumea pentru a-l ajuta sa organizeze "Maratonul Sperantei Terry Fox". S-a dus la parintii lui si le-a spus ce voia sa faca.

- Uite fiule, i-a zis tatal lui, ne-am economisit banii si sunt la dispozitia ta-daca decizi sa te intorci la facultate. Dupa ce termini, poti aduce o contributie.

A doua zi, Terry s-a dus la Societatea Canadiene pentru Cancer si si-a anuntat intentia de a strange bani prin intermediu unui maraton. I s-a spus sa amane, deoarece erau deja implicati in multe alte activitati. I-au spus ca parintii lui aveau dreptate "Mai asteapta. Vino la noi mai tarziu. Dar multumim ca te-ai gandit la asta”.

In ziua imediat urmatoare, s-a dus la facultate si si-a convins colegul sa renunte la scoala. Cei doi au fugit pe coasta estica a Canadei. Acolo, Terry si-a aruncat carja in Oceanul Atlantic si si-a inceput cursa prin Canada.

Deoarece era din Columbia Britanica, din partea engleza a tarii, la inceput Terry nu a primit atentia presei. Dupa 327 de zile, a intrat in cele din urma in partea vorbitoare de limba engleza a Canadei. Deja parcursese o distanta mai mare decat la maratonului din Boston, mai mult de cincizeci de kilometri pe zi. Proteza ii ranea ciotul piciorului. Terry alerga cu o grumasa pe fata. Sangele incepuse sa ii picure, dar deja incepuse sa apara in titlurile de pe prima pagina!

In cele din urma, s-a intalnit cu prim-ministru Trudeau. Au dat mana si Trudeau l-a intrebat pe Terry ce incearca sa faca. El a raspuns ca, initial, scopul lui e sa adune o suta de mii de dolari.

- Dar, cu ajutorul domneavoastra, domnule prim-ministru ne putem extinde scopul la un milion de dolari.

La inceput prim-ministru nu a vrut sa implice.

Atunci a inceput sa il vedem pe Terry aici, in Statele Unite ale Americii. Emisiunea de televiziune „Real People” s-a dus si l-a filmat. Se poate sa il fi vazut purtat de jucator de hochei ca Wayne Gretsky pe terenurile de hochei, in timp ce strangea galeti de bani de la spectatori.

Terry a continuat sa alerge. A ajuns pana la Thunder Bay in Ontario, unde a inceput sa aiba grave probleme respiratori. S-a dus sa consulte un medic, iar acesta i-a spus:

- Trebuie sa incetezi sa mai alergi.

Terry i-a replicat medicului ca nu stia cu cine statea de vorba

- La inceput, i-a zis el, parintii mi-au spus ca nu pot sa o fac, iar eu am ales sa merg mai departe. Societatea pentru cancer m-a refuzat si am ales sa merg mai departe. Conducerea provinciei mi-a zis sa ma opresc,pentru ca blochez autostrazile. Am ales sa merg mai departe. Prim-ministru nu a vrut sa ma sprijine dupa ce am strans o suta de mii de dolari dar, in cele din urma, m-a ajutat si am strans un milion. Cand voi iesi din cabinetul dumneavoastra, am de gand sa strang cate un dolar pentru fiecare canadian in viata-douazeci si patru virgula unu milioane de dolari.

Medicul i-a raspuns ca dorea sincer ca Terry sa reuseasca, dar i-a explicat cum cancerul i se raspandea in interior pieptului. Totusi, i-a spus ca oferise tarii inspiratia sa renunte la barierele de limba si la diviziunea provincial. Devenise eroul intregii natiuni.

I-a explicat ca un avion al Fortelor Aeriene Canadiene, il asteapta pe pista pentru a-l duce la spital. Terry a acceptat cu greu. Ne aducem aminte ca am vazut asta la stirile de seara cativa ani mai tarziu. Il duceau in seara de urgente si un tanar jurnalist, dornic sa prinda un subiect, practic a sarit pe targa lui Terry, intrebandu-l:

- Terry ce ai de gand sa faci mai departe?

Terry a ramas un profesionist pana la sfarsit. A intrebat privind curajos in camera de luat vederi:

- O sa terminati cursa in locul meu? O s-o terminati?

A murit la putin timp dupa aceea. In cele din urma canadienii au strans cel 24.1 milioane de dolari pentru fondul lui.

Povestea lui Terry Fox este, pentru noi, cea mai puternica demonstratie pe care o putem face pentru cei care cred ca au o problema si ca problema ii impiedica sa devina invingatori. Daca Terry ne-a invatat ceva, acel lucru este ca exista ocazii de a reusi chiar in cele mai disperate situatii.



"Fiecare eveniment negativ contine in el samanta unui beneficiu egal sau mai important" –W.CLEMENT STONE/NAPOLEON HILA.

Povestire preluata din cartea „Indrazneste sa castigi”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Serial- Criminal Minds (2005)

Bratari

Fii in trend